KMO-Portefeuille Overzicht

Voor welke diensten kan ik een KMO-portefeuille aanvragen?

Prosource is erkend dienstverlener voor KMO-portefeuille voor de peiler opleiding. Dit wil zeggen dat een onderneming die in aanmerking komt voor KMO-portefeuille een subsidie van 40% (kleine ondernemingen) of 30% (middelgrote ondernemingen) kan krijgen op al onze opleidingen (zowel publieke trainingen als in-company opleidingen).

Hoeveel subsidie kan ik krijgen?

Hoeveel steun u ontvangt, is afhankelijk van de grootte van uw onderneming.

  • Een kleine onderneming die investeert in opleiding en advies kan 40 procent steun genieten via de kmo-portefeuille. U ontvangt maximaal 10.000 euro steun per jaar.
  • Een middelgrote onderneming die investeert in opleiding en advies, kan 30 procent steun genieten via de kmo-portefeuille. U krijgt maximaal 15.000 euro per jaar.
Type onderneming

Steunpercentage

Steunplafond

Kleine onderneming 40% 10.000 Euro
MIddelgrote onderneming 30% 15.000 Euro

 

U kan steun aanvragen tot uw persoonlijke maximum is bereikt of tot het budget van de portefeuille is uitgeput.

Heb ik een kleine of een middelgrote onderneming?

Weet u niet 100 procent zeker of u een kleine of een middelgrote onderneming hebt? Dan heldert dit schema dat op. De officiële grootte van uw kmo hangt af van uw:

  • aantal werknemers
  • omzet
  • balanstotaal

Een schematisch overzicht:

 Type onderneming

# Werknemers

Omzet (Euro) Balanstotaal (Euro)
Kleine ondernemingen <50 VTE* <= 10.000.000 of
<= 10.000.000 
Middelgrote ondernemingen
<250 VTE*
<= 50.000.000 
of
<= 43.000.000 

*VTE = voltijdsequivalent. Een VTE is één voltijdse werknemer, twee halftijdse, enz.

Op basis van bovenstaande criteria wordt uw ondernemingsgrootte vastgesteld. Als uw bedrijf een rechtspersoon is, haalt kmo-portefeuille daarvoor uw gegevens op bij de Nationale Bank van België.

De kmo-portefeuille baseert zich op de groottebepaling bij uw eerste steunaanvraag. Die blijft gelden voor de rest van het kalenderjaar.

Maakt uw onderneming deel uit van een groep? Hou hier rekening mee wanneer u een subsidie aanvraagt. De groepsstructuur bepaalt mee de grootte van uw onderneming. Sla er deze richtlijnen eens op na, voor extra info.

Subsidies aanvragen en ontvangen

Elke subsidieaanvraag gebeurt online nadat u een overeenkomst voor advies  hebt afgesloten met uw dienstverlener of een persoon die werkt binnen uw onderneming hebt ingeschreven voor een opleiding. Elke subsidieaanvraag moet ten laatste 14 dagen na de startdatum van de prestaties zijn ingediend.

De gebruikershandleiding van de kmo-portefeuille helpt u om vlot een subsidieaanvraag in te dienen. Hieronder vindt u een overzicht:

Klik hier voor veel gestelde vragen over KMO-Portefeuille.