Wat zijn projecten?

Wat zijn projecten?

Projectmanagement. We kunnen ons er allemaal iets bij voorstellen, maar wat houdt het nu precies in? Toen ik in het begin van dit jaar het salesteam van Prosource vervoegde, stelde ik mezelf ook die vraag. Van een work breakdown structure tot de triple constraint; het was allemaal een ver-van-mijn-bedshow.

Daarom neem ik jullie de komende maanden mee op mijn ontdekkingsreis. Bestemming: de wondere wereld van projectmanagement! 

Iedere laatste vrijdag van de maand neem ik een bepaalde ‘bezienswaardigheid’ van projectmanagement onder de loep en breng ik zo behapbaar mogelijk verslag uit. Reis je met me mee? 

Wat kan ik onder projecten verstaan? 

Beginnen met mijn reis doe ik bij de basis; ik probeer deze maand een antwoord te formuleren op de vraag wat projecten nu precies zijn. Op het eerste gezicht een voor de hand liggende vraag, maar toch relevant om er even bij stil te staan. Via research van verschillende bronnen, kwam ik erachter dat PMI me een goede leidraad biedt om de basis van projecten te begrijpen. Daarom duik ik dieper in de filosofie van het Project Management Institute (PMI) en probeer ik op basis daarvan een beeld voor mezelf te schetsen. Het Project Management Institute en zijn PMBOK® Guide – waarvan we bij Prosource met trots mogen zeggen dat we Gold Sponsor zijn van de Belgische afdeling – zal als het ware een landkaart zijn om me doorheen deze reis te gidsen. 

Tijdelijke onderneming

Maar wat is nu een project? Een eerste belangrijke learning voor mij is dat een project steeds een tijdelijke onderneming is. Dat is een eerste onderscheid dat ik vond met een andere job waar er geen begin en einde aan is toegekend. Er is namelijk geen sprake van continuïteit, maar wel van een duidelijk begin- en eindpunt in een project. Daarnaast moet er steeds een business case aan de basis liggen om een project op te starten. Dat wil met andere woorden zeggen dat door het project, meerwaarde voor de organisatie gecreëerd moet worden. Anders heeft het project geen zin. 

Geen routineoperatie

Een tweede les voor mij was dat een project geen routineoperatie is, maar een eenmalige activiteit om een bepaalde doelstelling te realiseren. Dat is de reden waarom in een projectteam vaak mensen zitten die nooit eerder met elkaar samenwerkten of die zelfs niet tot dezelfde organisatie behoren. Waar bijvoorbeeld een logistiek proces een never-ending story kan zijn, is dat bij projectmanagement dus niet het geval. Want een project = tijdelijk + uniek. 

Alomtegenwoordig

Een derde aspect is dat projecten alomtegenwoordig zijn in ons dagelijkse leven. Trainen om een marathon binnen een bepaalde tijd te lopen, is een project. Een rondreis door Zuid-Amerika organiseren, is een project. Je badkamer renoveren, is een project. Alle tijdelijke ondernemingen om een doel te bereiken, kunnen we bestempelen als een project. Bij Prosource richten we ons echter enkel op projecten waar er een business case ten grondslag ligt, of anders gezegd waar we een meerwaarde voor organisaties kunnen creëren.  

 

Ik heb persoonlijk geleerd dat een project een tijdelijke en unieke onderneming is om een bepaalde doelstelling te bereiken. Wij bij Prosource richten ons op doelstellingen die een meerwaarde creëren voor een bedrijf.

 

De theorie onder de loep nemen was heel erg boeiend, maar hoe zit het nu met de praktijk? Al vanaf het begin van mijn carrière bij Prosource, kwam ik al een hele range aan projecten tegen. Van de implementatie van een nieuw ERP-pakket, de migratie van alle data binnen een organisatie naar de cloud tot de ontwikkeling van een nieuwe software. Met de kennis die ik heb opgedaan, beschouw ik zelfs de creatie van het vaccin tegen het coronavirus als een project. Een ander voorbeeld waar we regelmatig onze schouders onderzetten, is de transformatie van een organisatie naar Agile. 

Wat was jouw meest interessante project dat je hebt geleid als Project Manager? Deel het gerust met ons via inaki.dauwe@prosource.be! We kijken al uit naar jouw verhaal. 

Op mijn volgende bestemming ga ik dieper in op de kwaliteiten van een goede Project Manager. Ik hoop jullie volgende maand opnieuw aan boord te mogen verwelkomen. 

Tot dan! 

Inaki Dauwe
Business Manager  Prosource 

 

Deze blog is gebaseerd op PMI’s A Guide to the Project Management Body of Knowledge (PMBOK® Guide). 
Als je inhoudelijke onjuistheden hebt gevonden of je bent niet akkoord met bepaalde statements in dit artikel, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via inaki.dauwe@prosource.be