De ins en outs van hybride projectmanagement

De ins en outs van hybride projectmanagement

In de derde aflevering van onze project management podcast 10 op 10 spraken we met Gert Bogaerts, Director of Events en Member of the Board bij PMI Belgium. In deze editie bespreken we met hem zijn visie op hybride projectmanagement. Gert is afgestudeerd als Informaticus en is zo in IT infrastructuur en projectmanagement terechtgekomen. Binnen projectmanagement ligt zijn hart bij het hybridemodel, wat Gert de geknipte persoon maakt om onze kennis daaromtrent te verrijken.

Wat is hybride projectmanagement?

Hybride projectmanagement is de combinatie tussen een waterfall en agile model. In waterfall wordt alles vooraf gepland, iedere stap goed gedocumenteerd en pas op het einde het resultaat volledig en in één keer opgeleverd. Het zorgt er jammer genoeg wel voor dat er weinig ruimte is voor flexibiliteit in het project. In een 100% agile methodologie ga je nauwelijks op voorhand plannen, ga je iteratief en incrementeel te werk waardoor je eenvoudig zaken kan aanpassen en ga je amper iets documenteren. Het gevolg is echter wel dat het risico op scope creep veel groter is. Ook het bepalen van het budget en de tijdlijn is in agile veel moeilijker.

Het beste van beide (of alle) werelden

Conclusie: geen van beide methodologieën is perfect. Ervaring leert Gert dan ook dat een mix van de twee werkwijzen vaak het vlotste werkt. Enerzijds kan je op die manier toch een planning opmaken en anderzijds heb je alle voordelen die gepaard gaan met agile. Bovendien is het Project Management Institute (PMI) – waarvan Prosource trotse Gold Sponsor is – sinds de PMBOK 6 en nu ook met de PMBOK 7 meer richting agile gegaan. Het duidt erop dat er meer en meer gekeken wordt naar de noden binnen het project in plaats van puur strikte regels en processen op te volgen. Zelfs PMI evolueert dus geleidelijk richting een hybridemodel.

De werking van hybride projectmanagement

De Project Manager definieert een high-level roadmap dat bestaat uit de doelstellingen en de belangrijkste milestones en fases van het project. Dat is het fundamentele uitgangspunt binnen hybride projectmanagement met als doel een houvast te bieden aan de PM. In deze methodologie wil men namelijk niet meer zo ver gaan dat de Project Manager een projectplan als basis hanteert. Praktisch gezien gaat men hier van een boek (het projectplan) naar een A4-blad (de high-level roadmap).

Hier doet het agileverhaal dan ook haar intrede. Via de roadmap ga je niet aan je developers een end-to-end opdracht geven, maar je gebruikt dit als fundament om steeds een subset op te leveren en dat terug te koppelen naar de business. De Project Manager waakt er wel over dat er zo weinig mogelijk scope creep optreedt en dat de requirements zo veel mogelijk vervuld worden, maar je probeert de business via de inzichten van het team wel naar een beter product te leiden. Daar zit volgens Gert de grote kracht van het hybridemodel; je gaat toch plannen op lange termijn, maar je gaat ook iteratief en incrementeel te werk. Dat zorgt vaak voor hele mooie resultaten.

In een hybridemodel is het voor een Project Manager niet altijd even eenvoudig werken, aangezien hij in deze methodologie verschillende petten draagt. Je bent een traditionele Project Manager aan de kant van de business waar je de planning en visie uit de doeken doet. Terwijl je met het team eerder functioneert als een Scrum Master of Product Owner om de werking van het team te beschermen en optimaliseren.

Key takeaway voor de beginnende hybride Project Manager

Leer de twee uiterste methodologieën kennen, is wat Gert ons aanraadt. Bestudeer aan de ene kant van het spectrum een waterfall methodologie als de PMBOK of PRINCE2. Kijk aan de andere zijde ook naar agile methodologieën als Scrum, Kanban, SAFe en XP. Pik er zo veel mogelijk van op, maar pak het nadien vooral pragmatisch aan. Kijk naar wat jouw specifieke project nodig heeft. Het boekje is namelijk slechts een raamwerk, dus maak er jouw versie van en zet die naar je hand. Zo kan jij de ideale manier vinden om met je team aan projecten te werken.

Heb jij in jouw projecten al een hybridemodel toegepast? Deel ons zeker jouw bevindingen via aristide@prosource.be.

 

Bedankt voor het luisteren naar onze podcast of het lezen van deze reeks artikelen. Als je meer wilt weten over projectmanagement, abonneer je dan zeker op onze podcast via jouw favoriete streamingdienst (Spotify: https://spoti.fi/2UmuYIB of Anchor: https://bit.ly/3gIDLNR). Voor informatie over hoe wij jouw organisatie op vlak van projectmanagement kunnen bijstaan, verwijzen we je graag door naar aristide@prosource.be.